Matin tarina

Vuonna 1980 alkaneesta kroonistuneesta haavaisen paksusuolen tulehduksesta alkanut sairaalajaksojen, leikkausten ja hoitojen jatkumo johti lopulta vuonna 1996 siihen, että Matille leikattiin avanne.

Aika ennen leikkausta oli onneton. Välillä oli hyviäkin jaksoja, mutta usein en päässyt lähtemään mihinkään kun piti pysytellä vessan lähettyvillä. Lenkkeily ja moni muu harrastus jäi. Avanteen mahdollisuutta väläyteltiin vuosien aikana, ja se tuntui aina kauhealta ajatukselta, Matti muistelee.

 

Vuonna 1996 syyskuussa tehdystä leikkauksesta herättyään Matti kokeili peiton päältä, tuntuiko avannepussia. Siellähän se oli.

Olihan se aluksi järkytys, vaikka olin siihen osannut jo varautua. Kului vuoden päivät kun opin hyväksymään avanteen olemassaolon, ja opin tekemään tarvittavat toimenpiteet ja pussin vaihdot, Matti kertoo.

 

Matti sai heti toimivat välineet. Välillä hän kokeili, löytyisikö vieläkin parempaa vaihtoehtoa. Viime syksynä hänen käyttämänsä tuotteen pohjalevy ei enää toiminut.

Omalla tavallaan on haastavaa löytää sopiva tuote. Tein salapoliisityötä muun muassa aihetta koskevia lehtiä lukemalla. Sopivan löytääkseen saa testata aika montaa tuotetta. Olisi hyvä, jos tuote-esittelijät kävisivät enemmän paikallisissa avannetapahtumissa näyttämässä tuotteita. On ihan eri asia päästä käsillä kokeilemaan tuotetta ja sen materiaaleja kuin nähdä tuotteen kuva lehdestä. Vinkin Coloplastin tuotteesta sain avannehoitajalta. Olen ollut erittäin tyytyväinen. Uuden tuotteen vaihtaminen onnistuu vähemmällä vaivalla, nopeammin, ja ilman pohjalevyn vaivalloista puhdistamista, Matti kertoo.

 

Matti on toiminut aktiivisesti 2000-luvun alusta lähtien paikallisessa avanneyhdistyksessä. Järjestötyön moniosaajana Matti on hyvin perillä avannemaailman tuulista, tapahtumista ja uudistuksista. Myös hoitotarvikeoikeudet ovat hänelle tuttuja.

Olen niin paljon tekemisissä näiden asioitten kanssa tämän vapaaehtoistyön kautta, etten usko jääväni hirveästi mistään uudesta tiedosta paitsi, Matti pohtii.

 

Matti tekee myös tukihenkilötyötä. Leikkaukseen menevät tai jo leikkauksessa olleet henkilöt saavat vertaistukea asian läpikäyneeltä. Keskusteluissa pyöriviä teemoja ovat ruokailu, harrastukset ja pohdinnat siitä, pystyykö tässä enää mitään tekemään. Kyllä pystyy ja paljonkin, tietää Matti. Avanteen saanut on uuden asian äärellä, ja tuki ja neuvot tulevat tarpeeseen. Matin mukaan tukihenkilötoiminta on siirtynyt paljolti verkkoon, jossa on helppo tavoittaa vertaistukea kautta maan.

 

Paikallisyhdistyksiä Suomessa on avanteisiin liittyen peräti 18. Toimintaan kannattaa tutustua. Tietoa, vertaistukea ja erilaisia kursseja järjestävissä yhdistyksissä tehdään paljon töitä sen eteen, että uusin tieto, verkostot, hyödylliset tapahtumat ja kannustavat asenteet tavoittaisivat avanteiden käyttäjät, Matti päättää.

 

Kaipaatko tukea ja

tietoa arkeesi?

Coloplast Tuki on avanneleikattujen oma palvelu. Palvelun kautta opastamme ja neuvomme avanneleikattuja avanteen kanssa elämisessä ja kannustamme heitä arjessa. Palvelu on avoin kaikille avanneleikatuille. Tutustu palveluun osoitteessa www.avanne-tuki.fi